Demirsan Metal Profil Ürünleri
DKP SAC 25 ton ağırlığına kadar olan 1,50 – 4,50 mm kalınlıklarında ki asitle temizlenmiş, sıcak haddelenmiş bobinlerin 0,25 – 2,00 mm kalınlıklarına haddelendiğinde elde edilen üründür.
Kendi araçlarımızla ve uzman personelimiz ile satın almış olduğunuz ürünlerimizi, ihtiyacınız olan her noktaya ve tam zamanında teslimatını gerçekleştiriyoruz.
Sac malzemelerin belirli boyutlarda kesilmesi için kullanılan tezgahlardır. ince veya kalın , dar veya geniş sac kesimleri için esnek bir kullanıma sahip makinalarımızla ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz.
Yüksek kalitede isteklerinize en uygun olan destek sacı çekme makinesi; Alçıpan profili ; sera oluk profili; Değişik tipte u ;c ;z profilleri, Aşık profilleri, kepenk profilleri, Delikli profiller, boy kesme; açık profil üretim Müşteri isteğine uygun özel profiller üretmeyi sağlıyoruz..
Abkant presler sac imalatında kullanılan pres makineleridir .CNC kontrollü sac metal büküm makinasıdır. sac levhayı büyük bir hidrolik kuvvet uygulayarak programlanan şekilde büker. Belli açılarda saca, sekil vermek için kullanılmaktadırlar.Genel olarak statik ve dinamik rijitliği sağlanmış, monoblok, kaynaklı gövdeye sahiptirler.İnce ve kalın sacların hassas büküm işlerine elverişlidir. Makinelerimizin kapasitesine uyan her türlü sanayi bükümlerini yapıyoruz.
Firmamız, bünyesindeki deneyimli personeli ile üretimi yapılan parçaların kaynak isleri her türlü metal üzerinde tesisimizde gerçekleştirilir. Kaynak, malzemeleri birbiri ile birleştirmek için kullanılan bir imalat yöntemidir. çalışma parçalarının kaynak yapılacak kısmı eritilir ve bu kısma dolgu malzemesi eklenir, daha sonra ek yeri soğutularak sertleşmesi sağlanır.
Torbalı da bulunan tesisimizde 5mm’den 300 mm’e kadar zengin stoğumuzdan ihtiyacınız olan tüm malzemeleri bünyemizde bulunan Ajan CNC Plazma & Oxy kesim tezgahlarımız ile kesip teslimatını yapıyoruz. Tüm kesimlerimiz bilgisayar ortamında hazırlanmakta ve tam otomatik kesim makinalarımız da özenle kesilmektedir. Plazma kesimin esası; maddenin gaz halinde doğru koşullar altında maddeye enerji verilmeye devam edilmesi oluşturur. Metalin plazma haline geçmesiyle, maddenin ya da metalin plazma haline geçmesine yol açar. Plazma kesim günümüzde imalat sanayi başta olmak üzere; gemi sanayi, otomotiv, basınçlı kap imalatı gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Plazma kesimi temelde termal bir testere ile gerçekleştirilir.
Lazer ışını; karbondioksit lazer tezgahlarında, karbondioksit gazına elektrik akımı verilerek oluşturulur. Bunun yanı sıra verimi daha da arttırmak için karbondioksit gazına azot ve helyum gazı eklenerek verim 1/3 oranında arttırılır. Elde edilen lazer ışını ile çeşitli tezgahlarda yapılan kesim işlemine ise Lazer Kesim denilmektedir. Lazer ışınının bu şekilde elde edilmesinin kolaylaşması ilede, uygulama alanlarında artışlar gözükmüştür. Lazer kesim ile üretim yapılmasında ki en büyük sebep, üretim hatasını minimum düzeye indirmek ve otomasyonu sağlayabilmektir. Mühendislikte ve sanayide rahatça kullanılabilmesi lazer kesime olan ilgiyi oldukça arttırmıştır. Lazerin çeşitli tezgahlarda uygulanmasıyla üretim 24 saat yapılabilmektedir ve seri üretim sağlanmasıyla maliyette azalmaktadır. Nikel alaşımları, çelik, krom, titanyum, paslanmaz çelik, alüminyum ve alaşımları vb. malzemelerin kesme işlemleri yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle Autocad programının kullanımının sağladığı avantajlar ile kesimler daha kısa sürede yapılmakta ve parçalar aynı anda takımlar halinde kesilebilmektedir.
Lazer Kesimin Avantajları